our sponsor

Followers

Thursday, September 22, 2011

RE : Melodi @ Tv3 - Layan... Zass...nie adalah petikan komen salah seorang penonton MELODI...


Saya adalah peminat setia rancangan Melodi sejak mula-mula ia diperkenalkan oleh TV3 dengan pengantaranya saudara Mahadir Lokman. Ketika itu konsepnya ala-ala rancangan Entertainment This Week dan formatnya lebih kepada melapor acara-acara atau aktiviti dunia hiburan tempatan dengan gaya formal dan ada kelas, bukan ala-ala pojok murahan seperti yang sekarang ini.
Gaya penyampaian Mahadir ketika itu pun formal dan gentleman dengan pakaian blazer dan tali leher/bow tie mengikut kesesuaian. Zaman berlalu, Melodi melalui pelbagai transformasi dan perubahan dari segi persembahan dan pengacara, dari Fauziah Ahmad Daud, Saiful Apek sehinggalah Wahid Senario dan Fara Fauzana sekarang ini.
Malangnya, dari pandangan mata kasar dan pemikiran cetek saya yang kurang mengerti tentang dunia hiburan ini, saya melihat rancangan ini semakin lama semakin rendah kualitinya. Melodi banyak merapu, biadab, bongkak dan bodoh sombong semata-mata kononnya atas alasan telus, berani kerana benar dan macam-macam prinsip tong kosong.
Sebaliknya apa yang dikejar, digilai dan disogokkan oleh Melodi ialah banyak ‘cerita yang direka-reka’ (bila direka maksud saya dilebihkan liputan tentangnya dan disensasikan hingga ke titisan lensa, pena dan peluh yang terakhir) berbanding berita. Misalnya, kisah perkahwinan dan cerai-berai artis, artis itu bergaduh dengan artis ini, artis itu skandal dengan datuk sana dan datin sini, Apa ini? Meluatlah.
Yang saya nampak, apabila suatu filem atau album baru diedarkan atau ditayangkan, wartawan Melodi lebih cenderung bertanyakan soalan pesimistik tentang berapa kutipan atau jualan yang boleh dicapai dalam keadaan ekonomi sekarang, atau jika dibandingkan dengan filem yang sepatutnya berjaya tapi gagal di pasaran, (katalah apa pun, tapi tone suara yang negatif itu, boleh dihidu oleh penonton biasa seperti saya).
Saya juga kesal dengan penampilan berlebihan wartawan Melodi seperti Michelle, Nas Ahmad ‘Abang Rambut Ketak’ dan lain-lain.
Melodi perlu jujur dengan slogannya sendiri ‘tingkatkan prestasi bukannya sensasi’ sebelum ia boleh mengemudi artis dan industri hiburan tanah air ke arah tersebut. Bukan hanya pandai cakap saja.


so... ape komen korang lak pasal MELODI nie x kisah la pasal pengacara wahid & farah ke, pasal isi cerita dlm melodi ke, pasal terjah abg nas ke, ape2 aje la komen, pujian, kritikan, puas ati ke x puas ati thadap rancangan MELODI @ TV3... . layan zass

melodi tayang apa yang orang nak. #fact

katalah macam mana pun pasal program tu, sifat curiousity anda pasti akan menarik anda untuk ikut bergosip setiap ahad 12:30 tengahari.

i was thinking kalau satu hari melodi akan buat macam zaman mahadzir lokman dulu, mahu penonton melopong seraya berkata, "what the... " dan sentiasa bertukar siaran.

originally from Virtualfriends

No comments:

Related Posts with Thumbnails