our sponsor

Followers

Saturday, March 31, 2012

pendapat peribadi tentang lirik lagi "Bawaku Pergi" - Kaka Feat Zizan tulisan Malique



people can eat shite now.

anyway, merujuk pada lagu Bawaku Pergi tulisan Malique pada saya lagu ini kalau didengar secara kasar, memanglah dengar macam orang nak larikan anak dara/anak dara yang nak ikut teman lelakinya lari. tapi pada saya Malique bukan nak encourage si rempit/mamat-Lombok-got-to-be ni larikan anak dara atau anak dara lari ikut teman lelakinya. pada saya rempit ni lagi bongok sebab tak dengar lagu pun, dan dipesan secara baik pun, bawak lari jugak anak dara orang. Malique menulis lagu ini pada perspektif 2 orang (seorang yang melarikan anak dara orang bawak ke sempadan dan seorang yang dilarikan) dan kita melihat pada sisi begini yang jarang diteroka oleh penulis lagu yang lain. pada saya approach ini sama macam lagu Nirvana - “Polly”, di mana Kurt Cobain menulis pada sisi seorang penculik/perogol yang menculik gadis bernama Polly tapi bukanlah kita maksudkan Kurt Cobain ni seorang penculik. ia memberi maksud ada satu sudut yang tak pernah kita fikirkan sebelum ni. dan lagu Polly tu tak menggalakkan kes culik pun, tapi sebagai satu kesedaran supaya kita sentiasa melihat persekitaran kita, tingkah laku anak kita, tahu di mana mereka berada dan pergaulan mereka, atau sebagai satu cerita semata. lagu Malique pada saya bergerak sebagai satu cerita, tak lebih daripada itu. bila anak dilarikan orang, saya melihat akan kegagalan ibu bapa dalam membentuk suasana yang positif dalam persekitaran keluarga mereka. suka menunding jari ke pihak yang lain, sebagai alasan untuk menutup kelemahan sendiri. jika ada pendengar yang mengambil lirik lagu ini pada satu konotasi negatif, itu hak mereka dan masalah mereka. bila anda menonton sebuah drama tentang rempit yang larikan anak dara orang dalam satu episod Gerak Khas, contohnya, tidakkah anda merasakan ianya negatif juga dan drama macam Gerak Khas ini patut dihentikan? tolong jangan jadi bias dan double standard. pada pihak yang di atas, banyak lagi perkara yang lebih runcing utk diselesaikan daripada kes lagu Malique ini. just my 2 cents.

tapi katalah majoriti (terutama masyarakat yang belum terbuka minda mereka apa lagi kurangnya apresiasi pada sebuah karya seni) merasakan lagu ini negatif pada mereka, itu sesuatu yang terpaksa diterima oleh pengkarya. kadang kala kita berimaginasi sesuatu yang terlalu tinggi dan sukar digapai oleh khalayak yang lain. saya pernah merasakan yang sedemikian. kita berikan alasan “takkanlah si rempit boleh berimaginasi puncak tertinggi dunia dengan rujukan Tibet segala sedangkan mereka gagal subjek geografi (hatta menjadi rempit)?” kita ambil contoh sebuah karya The Cure - “Killing An Arab”. walau pada pengkarya, ia mungkin sekadar sebuah bab dari sebuah cerita (rujukan dari tulisan Albert Camus), dan pada Robert Smith, ia tidak lain hanyalah sebagai sebuah cerita, tetapi pada masyarakat dunia, ia tetaplah sesuatu yang negatif juga. Robert Smith mengambil tanggungjawab ini dengan tidak menggalakkan stesen radio daripada memutarkan lagu ini. itu situasi yang saya lihat pada Malique sekarang.

it’s the people versus larry flynt scenario again…

yes, we called this, “jumping into bandwagonry”.

Thursday, March 29, 2012

fakta tentang Sitora Harimau Jadian Novel P Ramlee dari Buku Fixi


a book from a movie you never watched, never seen, , even all the money of Sarawak Chief Minister Taib Mahmud cannot locate a single copy of it

via Amir Muhammad’s How I became P. Ramlee’s publisher
a book from a movie you never watched, never seen, , even all the money of Sarawak Chief Minister Taib Mahmud cannot locate a single copy of it
via Amir Muhammad’s How I became P. Ramlee’s publisher


Dayang Noor  @dayangnoor
@BukuFixi I think #SitoraHarimauJadian was a hit in my kampung in the 60s because there's one nyonya nicknamed Sitora. Gigi dia mancung. ;)

 Mujahid Mansor  @mojasama
@muzakkirmnsor Cari buku Sitora Harimau Jadian.

 BukuFixi  @BukuFixi
Tahukah anda, penulis Buku Fixi yang paling terkenal ialah P. Ramlee? http://www.facebook.com/pages/SITORA-HARIMAU-JADIAN-Sebuah-Novel-P-Ramlee/276175025795987

 muhammadariff  @ariffnizam
dan kalau berminat, boleh cuba usha laman facebook SITORA HARIMAU JADIAN - Sebuah Novel P. Ramlee . nantikan... http://fb.me/1rVlFtDWM

 muhammadariff  @ariffnizam
tiba-tiba teruja sgt dgn penerbitan buku Sitora Harimau Jadian. terbaiklah !

 muhammadariff  @ariffnizam
inisiatif yg amat aku kagum drpd sdr Amir Muhammad . satu filem P.Ramlee ni tak dpt aku tgk skrg ni iaitu Sitora... http://fb.me/1MLRaVPOz

 muhammadariff  @ariffnizam
@amirmu dan saya akan jadi antara pembeli buku Sitora Harimau Jadian ! tak dpt tgk filemnya,baca bukunya pun blh.

 Tg Iesta PuTRA  @iestatiptra
@amirmu nice work on the Sitora Harimau Jadian republish.

 BukuFixi  @BukuFixi
Novel Fixi yg last utk April mmg rare! Utk label Fixi Retro, ia adalah reprint novel P. Ramlee #SitoraHarimauJadian http://www.facebook.com/pages/SITORA-HARIMAU-JADIAN-Sebuah-Novel-P-Ramlee/276175025795987

 KivaJapan_お知らせ通知くん  @KivaJapanCom
社会貢献: SitoraはRudakiSitora.. http://bit.ly/HsvOmi #KivaJC

 Алексей Аникин  @AlekseiAnikin
http://cpert.com/sitora-besplatno.html ситора бесплатно

 Шахноза  @nozanin77
Sitora Farmonova «Ayt» - Mover.uz: http://mover.uz/watch/14YHLdlj/# с помощью @AddThis

 Шахноза  @nozanin77
Sitora Farmonova "Ayt": http://youtu.be/t6RNeIqsPxI с помощью @youtube

 The Perfect Catch™  @HidayatHarrison Close
Sitora Harimau Jadian (1964) Now a lost film. http://instagr.am/p/ImzFEdoJ2w/

 Alexis Mars waddup?  @SincerlyAlexis
morning world from : me julia and sitora from sitoras humble abode!!!!

 Гусева Дарья  @dadadacha
http://spritesgrove.com/sitora-nazarova-v-mp3.html ситора назарова в mp3

 Alexis Mars waddup?  @SincerlyAlexis
HAVING A SLEEPOVER WITH JULIA AND SITORA

 Zhanibek  @Seitkaz
Мне понравилось видео на @YouTube http://youtu.be/RUHYw5z8nYg?a Sitora - «Pogovori so mnoy» / Ситора - «Поговори со мной»

@sitora666
@ameri_r6 …sitora

 0  @ynohiqu
http://rnicy.free.time4film.ru/sitora-nazarova-skachat.html ситора назарова

 KEIZERIN '  @sitamamamiaax
@LiFEiSNOTEASYx nee ik en boos op sitora -.-

 abdelilah070  @070_appie
@sitamamamiaax ruzie met sitora?:0

Proton Preve or Proton Pervert?


now, you tell me...

KLCC terbakar


...tapi semua orang selamat

Ayah Pin dah lumpuh, sekarang dia akan menggunakan Jedi Mind trick

because he's the bawse

Wednesday, March 28, 2012

[isu] PTPTN ni penting. Tanpa PTPTN nak bayar bil telepon, topup utk tweet macamana?


izz shariff  @izzshariff
naik meluat pulak dgr mansuhkan PTPTN ni.. mansuhkan kos pentadbiran je takleh ke?


Mamu Nak Habaq Bagi  @MamuNakHabaq
Ya lah tu. Kami percaya! RT @mkini_bm: Menteri: Mansuh PTPTN bebankan kerajaan: http://bit.ly/GVoPWm


Syafiq Yusuf  @syafiqyusuf19
isu PTPTN dh jadi trend di twitter...


encikconan  @encikconan
ada yg cakap kalau hutang PTPTN dihapuskan, umpama bagi rasuah pada anak muda. boleh komen sikit @anwaribrahim


Muhammad Syazwan  @SyazWANGDU
PTPTN = satu-satunya 'Along' yang dihalalkan oleh kerajaan


Muhammad Syazwan  @SyazWANGDU
PTPTN = masa meminjam muda, masa nak bayar, dah tua plak..


Alieb Uzajih  @bielsnomochios
RT @elmielmo: Dah pandai pinjam ptptn, lepas tu taknak bayar. Harapkan ptptn mansuh. Tanggungjawab (cont) http://tl.gd/gm4dhj


mkini_bm  @mkini_bm
Menteri: Mansuh PTPTN bebankan kerajaan: http://bit.ly/GVoPWm


Lantak Hangpa La  @Lantak_HangpaLa
Khalid - Cadangan pembangkang mansuhkan PTPTN tidak relevan http://nblo.gs/vHWdX


apipo  @apipohuhu
@syafiqraduwan itu la.sapa suh amik ptptn byk2..blja acc tp pinjm mcm bdk engineering..abg afif pnjm 5000 je.da pun abiz byr
 View conversation
Fakhru Imran  @facktura
Bil air pun byr dgn PTPTN *kekening* RT @bumilangit: PTPTN ni penting. Tanpa PTPTN nak byr bil tepon utk twitting mcmana?


Berita Harian  @bharianmy
Cadangan pembangkang mansuhkan PTPTN tidak relevan: Khaled http://fb.me/Q6OyNtWr


mandeep singh  @mandeepkarpall
Ptptn only helps to create young debtors.. Degree comes in a package with debts..


fairycat.  @arinazaidy
But I am just going to say one thing, macam tak logic je la nak waive PTPTN tu. It's going to make our edu system from bad to worst. No?


Fatin Nadia  @kinkywildcat
Eh question ah: Anwar janji nak langsai existing hutang PTPTN ke mansuhkan the future PTPTN for future students? Just to clarify things..


BERNAMA Radio24  @bernamaradio24
Cadangan pakatan pembangkang hendak hapuskan pembiayaan PTPTN tidak relevan - Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.


Media UMNO Malaysia  @umnoonline
Cadangan Pembangkang Mansuhkan PTPTN Tidak Relevan – Khaled http://bit.ly/HclrHw #news #UMNO


Fuziah Salleh  @fuziah99
Sorry I didn't get the Questn. RT @haryanimsl: @hafidzbaharom I ask @fuziah99 on lynas and @mbnizar on PTPTN... Haih... Tak jawab pun... :(


Indra Gunawan  @ardnie
JPA, MARA n other corp. Those give money to students too. Tp not for majority. Dont be selfish n think PTPTN is irrelevant.


Zaid Mohamad  @sgt_kickass
#DearAnwarIbrahim please save Malaysia. We don't want to pay PTPTN. I believe in you!


♕♚pyda shafri™♚♕  @miszpydaa
RT @NadiaFrhana: PTPTN stands for pity pity end.


Nurul A'in Mohiddin  @EulMohiddin
RT @akusiktauk: RT @Khairykj: Anwar getting desperate w/ promise to cancel PTPTN debts. Before GE13 (cont) http://tl.gd/gm45s9


ubai  @ubaiX
Whats wrong with PTPTN?


Zaidel Baharuddin  @Sinatra_Z
#DearAnwarIbrahim sebelum janji langsaikan hutang PTPTN, apa kata turunkan cukai pintu dan perniagaan di Selangor spt yang penah dijanjikan


Khabir  @KhabirM
Tony Pua aka Mr Douchebag says calculating the MEX buyout is easy maths and yet he failed at calculating the odds of abolishing the #ptptn


Indra Gunawan  @ardnie
Dear ds @najibrazak , reduce the % of PTPTN interest pls. D idea of abolishing PTPTN is rubbish. Irresponsible ppl xnk byr blk je yg setuju.


BRAPAKARALINGAM  @ReviewAllin
MMU 2012 intake online application with ptptn loan ~ Kreviewed http://fb.me/tYKBSEdd


Indra Gunawan  @ardnie
Indeed, harap2 @najibrazak cn consider reducing % charge PTPTN tu. RT @harrisfitri: they should . (cont) http://tl.gd/gm432b


rosmi yuhasni  @rosmiyusuf
LOL! enough bro cant stop laughing! “@Didimazril: #DearAnwarIbrahim no more PTPTN but Tabung Karipap would be set up then?”


Azizi Safar  @azizisafar
big pool of errants, good fishing for votes RT @Rasbima: I think PTPTN is an adhoc thngy jst 2 (cont) http://tl.gd/gm3tc4


I love Jacob  @nanyAJs
RT @soulzoul: Breaking news about #PTPTN. It's said that it is changing its name to #PTPTIPU. There you have it.


SK Thew  @skthew
RT @fuziah99: No PTPTN if PR wins Putrajaya ! Rakyat deserve good quality & free Education RT @matpijan: apa ... http://tmi.me/nxAA6


Fuziah Salleh  @fuziah99
No PTPTN if PR wins Putrajaya ! Rakyat deserve good quality & free Education RT @matpijan: apa komen naib presiden ttg ptptn @fuziah99


ZoulfakarMohdNawi  @zoulmzmn
PTPTN : Pinjam Tahu Pulang Tak Nak


RR™ Auto RTweet  @RencanaRakyat
RR™ "RT @The_Endie: Dear #anwaribrahim, if waiving d PTPTN debt isn't a bribe to buy votes, I don't know what that... http://bit.ly/GXaFl9
 View tweet
RR™ Auto RTweet  @RencanaRakyat
RR™ "@Khairykj smart RT @The_Endie: Dear #anwaribrahim, if waiving d PTPTN debt isn't a bribe to buy votes, I don't... http://bit.ly/GXaHcT


E.S.A.  @The_Endie
I am lucky that during my time, there was no PTPTN. That's why I am not as manja as half of u here. That is why I am awesome... and humble.


Fatin Nadia  @kinkywildcat
PTPTN thingy. Are they joking? I mean, they should give the debtors a bit of a break, have a plan how they pay back. Not mansuh.


Flux  @Syed_Hariz
Pinjam PTPTN, belajar bodoh jugak. Wkwkwkwk


Edil_2.0  @AidilMahumdin
“@amirmy: It's not the issue of abolishing the PTPTN, it's the issue of restructring the payment method.” THIS!


Paan Ovrtd  @paanovrtd
ni la ni.... RT @PointBlankShot: ada kawan saya guna duit ptptn untuk belikan jam tangan harga rm500 cash untuk gepren dia


Paan Ovrtd  @paanovrtd
Saya tak apply PTPTN time study, saya ok.


Goldfish™  @ellyzainal
Sangat tak faham anak orang kaya lagi nak apply PTPTN.


Mamu Nak Habaq Bagi  @MamuNakHabaq
Janganlah kata PTPTN menipu. Kau yang beriya isi borang dulu kan? Taknak bayar, undilah Pakatan Rakyat. Depa nak mansuh.


Amir Hisyam  @opethbleed
IPTA students who received PTPTN loans normally get more than their own tuition fees. The balance is more than enough for payback


JMD  @JebatMustDie
PTPTN borrows money from EPF to finance e students. If he waives all RM40B+ of PTPTN debt, say goodbye to your EPF dividends.


soulzoul  @soulzoul
Breaking news about #PTPTN. It's said that it is changing its name to #PTPTIPU. There you have it.


klubbkidd™  @klubbkiddkl
Tu belum lagi adik2 UiTM Shaha Alam dapat PTPTN terus gi beli wig, dresses dan kasut perempuan sebab nak pose tepi jalan Sek 19.


klubbkidd™  @klubbkiddkl
Therefore, I can't actively participate in what everyone has to say about PTPTN.


E.S.A.  @The_Endie
FYI, if PTPTN debt is waived other ppl will hv to pay d debts on behalf of those who got waived. $$ don't just simply vanished ya.


Effi Saharudin  @Obefiend_SRS
Good News - PTPTN mansuh if PR become gahmen Bad News - expect higher tax rate and cuts elsewhere to enable this


Haми Koб Hoбблeр  @comradenami
Mende hutang PTPTN penuh di timeline aku ni?Kerajaan ckp 'pelajar adalah tonggak negara',kepala bananya klu semua penuh hutang?


JMD  @JebatMustDie
Not only just EPF, PTPTN borrows money from banks as well. If Anwar waives all e debt, who do u think gonna pay e banks? Taxpayers!


Mohammad Luthfi  @LuthfiMY
Aku sendiri mengaku aku enjoy guna ptptn dulu. During that time I admit that later I need to pay it back.
 from Mukim 12 (Bayan Lepas), Barat Daya
E.S.A.  @The_Endie
Dear #anwaribrahim, if waiving d PTPTN debt isn't a bribe to buy votes, I don't know what that is. Sadly, u claim Pakatan never bribe d ppl.


The ElmiElmo™  @elmielmo
taknak bayar ptptn umpama macam aku pinjam kau duit, lepas tu aku harap buku tiga lima kau tu hilang.


E.S.A.  @The_Endie
Unsustainable. Once he waived billions of outstanding PTPTN debts, he either have to cease PTPTN altogether or increase tax elsewhere.


Fendy Zaidan  @fendyzaidan
@mohdfaizulfatah @elmielmo saya x settle, tapi still ada bayar gak. Ini angkara spesis amik BRkutuk gov ah ni. Duit PTPTN buat joli.
 View conversation
The ElmiElmo™  @elmielmo
kalau ptptn dimansuhkan, apa adilnya kepada yang dah habis bayar? kalau tol dimansuhkan, jangan komplen ah nanti highway jalan lubang! :)


Eric Choo  @choows
Kalau PTPTN boleh, kenapa kad kredit tak boleh? RT @zuraburhan: #dearanwaribrahim can you waive all the credit card debts?


Khairy Jamaluddin  @Khairykj
Anwar getting desperate w/ promise to cancel PTPTN debts. Before GE13 I'm sure he'll also promise to abolish income tax & EPF contribs.


Regina Lee  @reginalah
I know for a fact that some PTPTN borrowers would rather default just to buy the latest gadgets and cars. And Pakatan wants to fund them.


The ElmiElmo™  @elmielmo
Dah pandai pinjam ptptn, lepas tu taknak bayar. Harapkan ptptn mansuh. Tanggungjawab kau belajar tu mana? Free je nak? Pundek gila weh!


D' Official KhaiLow™  @KHAILOW
Feel guilty when going to work doing nothing. Try la mansuhkan ptptn tu, hope workload bertambah.


malaysiakini.com  @malaysiakini
PAS support plans for anti-PTPTN demo: 

Sunday, March 18, 2012

Monday, March 12, 2012

#HappyBirthdayIzaraAishah : [ Twitter Trending }


There will never be another you. Appreciate your life.:
“Life is Great” .... and Great Eastern wants to make your life even better.  Find out what Great Eastern has to offer to make you enjoy and appreciate your life even more.

28 September ialah hari Izara Aishah sedunia. Cuti Umum.

Sunday, March 11, 2012

[video] Jenna Haze, retired porn actor kat Malaysia, seriously

you rock Jenna Haze. I mean, Greg, and the rest of the guys of TDEP. that was intense.
partying with nachos like a bawse on a couch.

you rock Jenna Haze. I mean, Greg, and the rest of the guys of TDEP. that was intense.
partying with nachos like a bawse on a couch.


jangan jeles no,.... now, hang pi layan LMFAO, boleh tengok gay menari dengan spender nanti. tiada bantahan dari Pas dan Perkasa, pasti.

Monday, March 5, 2012

#HappyBirthdayIzaraAishah : izara aishah tertelan siput khinzir. and so tasha shila...



KLIK UNTUK > Video Seksi Izara Aishah Menari Tango, Seksi Gila, Ghairah Macam Haram! Confirm Youtube Tak Delete Punya!!!! 
silly googling and random thoughts...

Kimberly Ryder
lisa surihani bogel
belum tumbuh bulu pubik ninie marlyne.
Anonymous mulut puaka cantik bertudungkedai tatoo bukit bintangblog lucu cerita lucu kisah lawakkoleksi cerita pendek dongeng pak pandir
gambar linda rafar dan edry (my god, tahun bila punya kes ni... cjb.net anyone?)bagaimana david copperfield tembus tembok besar chinaanak perempuan mona fandeypuisi suara keinsafan
kos production untuk akademi fantasia (mana ada aku cerita detail menda alah ni, kalau bab membahan AF tu adalah, thank god program tu dah habis. 9 tahun yang neraka...)sup cendawan berkrim. hiasan lauk hantaran. resepi cupcake. resepi bun pandan kak nor masri. resipi kek lapis sarawak terbaru. ketayap. roti bawang putih. serabai. buah dabai. roti kukus. ikan bakar cherating. puding. (oh well,... saya memang suka masak, tapi bab lauk hantaran tu is too much for me..)anthara fight cocks images. (what the... *facepalm)
perkara 152. sajak j m aziz. amir shakib arslan. imam abdullah hussain. kesan kafe siber membawa kesan kepada murid. (berapa banyak eksan daa....) ayat-ayat dialog cinta. (jangan tanya. bukan kepakaran. kalau nak putuskan hubungan sila jumpa saya semula.) aku ini binatang jalang. keluarga gerilya, pramoedya. download qaisy & laila. travelog wartawan islam. perkara 152 perlembagaan persekutuan malaysia. sinopsis novel patah sayap terbang jua. artis hip hop yang merogol anak tirinya , ok that's it for today. esok2 lah gua post sekeping foto, secangkir kopi dan sebaris dialog. kat tumblr banyak.

sumber foto : OHBULAN

Sunday, March 4, 2012

"nama penyanyi dalam filem gila gila remaja kat mimaland" : not so silly googling



nama dia kazar. kazarudin atau degawan yang berduet bersama fairuz hussein, kakak si faizal hussein.

bukan rehana yasin ye, harap maklum.

kat atas tu diambil dari instagram Izzat Uzaini yang merupakan bassist band Hujan yang baru-baru ni tampil dalam siri televisyen terbaru 8TV, Projekpop yang menurut Izzat, Gila-Gila Remaja ni "“Kalau korang nak tau ni la rujukan aku utk @projekpop”

Projekpop, setiap Ahad, 10:30 malam di 8TV.

Related Posts with Thumbnails