our sponsor

Followers

Thursday, March 28, 2013

Kecoh 'babi' dalam troli NSK


Gambar yang dikatakan 'babi' dalam troli di pasar NSK yang tersebar di Fesbuk. Babikah ia?

Ye lah, ramai dah post berita ni. Kat Facebook orang post gambar kononnya 2 ekor babi dalam troli tanpa lastik menunggu dilapah di NSK Selayang. Dan sebagai blog yang semakin mendapat perhatian, adalah menjadi tanggungjawab Abang Ohbloglagi untuk membuat mythbuster akan kekecohan ini.

Babifobia. Melayu memang babifobia. Dari jauh pun dia dah dapat detect kebabian di mana-mana tapi pegang tangan pasangan bukan mahram selamba aje....

Sumber gambar: Sinar Harian.


Dari facebook Kz Catering: "terkejut tengok kat FB malam ni...akibat salah faham @ tuduhan melulu @ jahil/ kebodohan @ kurang periksa frozen mutton ini digembar-gemburkan sebagai babi dan menimbulkan kekeliruan, saya sebagai pengguna/ pembeli merasa terpanggil untuk membetulkan keadaan bukan untuk pasaraya tersebut tetapi sebagai pengguna muslim yang menggunakan frozen mutton dari australia atau new zealand"

Oh, bebiri rerupanya.... maaf, kami di sini jarang makan bebiri. Tak tahu. Bangangkan kami?

Menurut Mak Liza pula:  Dah tak larat pulak saya nak bagitahu mana-mana rakan yang share cerita tentang babi diletakkan secara terbuka di pasar NSK. Ambik gambar tapi takde nak siasat , sekadar tengok dari atas saja. Lepas tu yang tukang share pun sama, takde nak siasat kebenaran cerita, maka ramailah yang menyebarkan cerita yang tak sahih kebenaran.
   Kenapa ramai sangat suka share dosa? Dosa sendiri dah tak ada ke maka nak tambah dengan klik share cerita yang tidak sahih kebenaran.
   Pernah anda lihat frozen lamb? Biri-biri agak gemok dari kambing. Malaysia memang import biri-biri frozen tetapi TIDAK import babi frozen.
   Lihat apa chef Fidze Rahman ni kata, " Maaf : kalau sy mencelah sikit.....sy seorang chef di hotel kl hampir 20thn,utk makluman semua itu adalah whole lamb carcase dr negeri aust,cuba anda perhatikn kain membalut lamb itu ada tulisan merah,tulisan merah itu adalah lebel dr negeri ia dtg,tarikh di sembelih,expire date,berat dan tanda ia telah di inspection di australia,sy menggunany setiap hari di hotel sy bekerja,klau anda biasa mkn di hotel apabila ramadhan anda akan dpt lihat kambing panggang jd itu lah bentukny,klau anda ke NSK ia akan di jual dlm bentuk part by part kambing,ini bermakna lamb atau pun mutton carcase yg anda lihat itu belum di potong part by part lagi..."
   Saya ni cuma berpesan kerana kita ni beragama Islam. "Demi masa manusia itu dalam kerugian kecuali orang-orang yang berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran."
   Sekadar berikan nasihat. Sebelum kita share sesuatu, pastikan apa yang kita share tu perkara yang benar2 jelas dan betul.
   Saya tidak menyalahkan sesiapa, cuma takut2 kita tersebar fitnah jika ia tidak benar..
   Sudah siasatkah gambar itu benar2 babi? Bukan biri-biri yang diimport?
   Malaysia tidak import forzen babi, kerana Malaysia peneksport babi keluar negara. Untuk eksport pemotongan tidak dilakukan dipasaraya tetapi dikilang.
   Malaysia memang pengimport biri-biri frozen. kambing agak kurus, tetapi biri-biri memang gemok.
   Jika itu babi sepatutnya laporkan ke JAKIM, bukan sebarkan di fesbuk jika kita seorang yang benar2 bertanggung jawap.
   Mohon maaf jika tegursan saya ni salah."

... ye. Kesian NSK kena fitnah. Masalahnya sebelum tangkap gambar dan post dkt FB dan terus menyebarkan fitnah kepada dunia,apa salahnya pergi jumpa pemilik dan tanya itu babi ke tak? sekali kambing plak tu.... kalau pemilik tak nak jawab,lepas tu baru report pd pihak berkuasa. macam tegur jiranlah,tegur dulu... bukan terus maki hamun. Kesiannya mentaliti melayu islam dalam negara ni. terlupa diorang jasa NSK jual brg murah2 dr mana2 pasaraya lain dkt malaysia ni. -aku tak dpt profit backup nsk-

No comments:

Related Posts with Thumbnails