our sponsor

Followers

Saturday, June 14, 2014

[MOVIE ADDICT] Linda Linda Linda (リンダ リンダ リンダ)

Filem: Linda Linda Linda (リンダ リンダ リンダ) 2005
Arahan: Nobuhiro Yamashita
Pelakon: Doona Bae,香椎由宇 (Yu Kashii), Aki Maeda

Sinopsis: 4 gadis senior mengisi dunia keremajaan mereka, menubuhkan band baru dan berlatih untuk bermain"gig" bersempena Pesta Budaya di sekolah. (sengaja diringkaskan sebab nak menampakkan betapa simple premis filem ini).

Filem ini sebenarnya amat ringkas dan bersahaja. Hampir tidak memberikan apa makna mahupun jalan cerita. Tapi di sebaliknya filem ini mengangkat tema "keremajaan harus diisi dengan bermakna". Digarap dengan begitu halus dan begitu"Jepun" (?) sekali.Di Jepun terdapat satu genre yang digelar "seishun eiga" ataupun dalam terjemahan ringkasnya : Filem Remaja.

Linda Linda Linda mungkin bukan contoh terbaik dari genre ini akan tetapi memperlihatkan dengan jelas budaya media di Jepun yang mengangkat tema "mengisi keremajaan" sebagai satu fasa penting dalam pembangunan kemanusiaan.

Lakonan Bae Doona (Sympathy for Mr. Vengeance) yang sungguh menarik sekali sebagai pelajar pertukaran dari Korea, mencuri perhatian dari watak-watak utama yang lain, Aki Maeda (Battle Royale), Kashii Yu (Lorelei) dan Shiori Sekine (bassist Base Ball Bear). Muzik OST yang begitu mellow dari James Iha (Smashing Pumpkins) serta persembahan vokal yang memukau dari Yukawa Shione 湯川潮音. Juga diiringi cover lagu-lagu popular dari ブルーハーツ / THE BLUE HEARTS.

Teks: Izwan Rahman untuk Movie Addict Facebook Group

No comments:

Related Posts with Thumbnails