our sponsor

Followers

Thursday, March 3, 2016

KHABAR DAN ANGIN: Excursus on Faith (24 Feb-16 Mac)

// KHABAR DAN ANGIN // 24 FEBRUARI - 16 MAC , 2016 // 10AM - 6PM // ( opens daily free to public . terbuka kepada umum, kemasukan percuma )

"KHABAR DAN ANGIN: Excursus on Faith in Kelantan", sebuah pameran hasil penjelajahan para seniman yang bertembung dengan agama dan kepercayaan di Kelantan.

Dianjurkan oleh Projek Dialog, hasil konsepsi Ahmad Fuad Rahmat dan Yana Rizal, ia bermula dengan perjalanan sekumpulan seniman mengenali Kelantan dan menanggapi situasi di mana dinamika agama dan kepercayaan menelusi kehidupan seharian, di bawah pengawasan parti Islam yang telah lama memerintah di sana. Selari dengan itu, projek ini menghalusi kerumitan dinamika kewujudan bersama pelbagai kepercayaan dan budaya minoriti, menyelami interaksi tradisi dan pemodenan, amalan dan kepercayaan, dan fahaman dunia di mana makna identiti sentiasa direbut dan keaslian dihargai melebihi percampuran.

Walau dalam tempoh yang singkat, namun keluasan dan kerumitan naratif yang ditemui membuka ruang percambahan eksplorasi yang membentuk kajian mereka - daripada mendalami isu ruang awam di bawah pengawasan moral berasaskan agama, kepada percubaan untuk mendamaikan penolakan peribadi terhadap agama dengan keinginan untuk penerimaan antara kepercayaan.

Pameran ini menjemput sebuah perbincangan, mencetuskan keterbukaan yang kritis - untuk mempertimbangkan estetik dan politik sebuah naratif nasional yang lebih menyeluruh untuk semua, pada masa yang sama berpijak kepada kesedaran terhadap jurang dan ketidakpastian yang lumrah dalam dialog merentas perbezaan, sekalipun dalam rangka-kerja dan proses projek ini.

ARTISTS / SENIMAN: poodien . Engku Iman . KG Krishnan . Nadia J Mahfix . Alex Lee . Khatijah Rahmat . Wiliam Sim . Yoke Tan.

RECEPTION & PUBLICATION LAUNCH /MAJLIS PERASMIAN: Sat . 5 Mar . 2pm

DIALOG JALANAN SCREENING & FORUM / TAYANGAN DIALOG JALANAN & FORUM: Sat . 5 Mar . 4pm

CURATORIAL WALKTHROUGH /PENERANGAN KURATOR: Sat . 27 Feb . 2pm . Yana Rizal Sat . 12 Mar . 2pm . Ong Jo-Lene

ARTIST TALK / DIALOG BERSAMA SENIMAN: Sat . 12 Mar . 4pm . moderator Yap Sau Bin

#KhabarDanAngin

No comments:

Related Posts with Thumbnails